سه شبه 20 خرداد 1404
کد : 24912-37697      تاریخ ایجاد : سه شبه 22 مهر 1399   آخرین بروزرسانی : سه شبه 22 مهر 1399    تعداد بازدید : 1151

اهمیت مصرف ید در تغذیه

ید یک عنصر طبیعی مورد نیاز است که به مدت طولانی در بدن ذخیره نمی شود. در نتیجه لازم است مقدار کمی از آن به طور روزانه مصرف شود.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی گفت: ید برای عملکرد غده تیروئید مهم است در اثر کمبود آن گواتر ایجاد می شود.

تهمینه شمس الدینی افزود: کمبود ید باعث مشکلاتی مثل عقب ماندگی مغزی، کاهش بهره هوشی، ناباروری، کر و لالی، کاهش یادگیری و افت تحصیلی می شود.

وی گفت: ید بخصوص در اوایل دوران کودکی، بلوغ، بارداری و شیردهی بیشتر مورد نیاز است و دریافت مقدار کافی آن اهمیت حیاتی دارد.

وی با بیان اینکه منبع تامین ید مورد نیاز بدن خاک است گفت: میزان ید موجود در گیاهان، سبزیجات، میوه جات و همچنین حیواناتی که از این محصولات تغذیه می کنند رابطه مستقیم به خاک منطقه دارد و در اثر بارش به مرور زمان مقدار آن در خاک کاهش می یابد بنابراین توصیه می شود غذاهای غنی از ید نظیر غذاهای دریایی و نمک یددار مصرف شود و در مصرف غذاهای گواترژن نظیر کلم، شلغم و تربچه زیاده روی نشود.

شمس الدینی گفت: یددار کردن نمک های تصفیه شده طی 25 سال تلاش و پیگیری دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت توانسته شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید را از 68 درصد به کمتر از 7 درصد در سال 86 کاهش دهد

وی در خصوص نحوه نگهداری نمک تضفیه شده یددار گفت: نمک را باید دور از نور خورشید و رطوبت و در ظروف شیشه ای یا پلاستیکی تیره نگهداری کنید و در آن باید محکم بسته شود.

وی افزود: برای حفظ ید نمک غذا، آن را در انتهای پخت به غذا اضافه کنید.

وی با بیان مضر بودن مصرف نمک دریا گفت: سنگ نمک و نمک دریا که از معادن، دریاچه ها و آب دریا به دست می آیند ناخالصی های فراوانی مانند شن، ماسه، سنگ و بعضی از فلزات سنگین از قبیل سرب، جیوه و کادمیم را دارد که این فلزات در کبد رسوب می کنند، بدون این که بدن بتواند آنها را دفع کند.

شمس الدینی بیان کرد: ید نمک دریا بسیار ناچیز و در حد صفر می باشد.

وی گفت: در منابع طب سنتی نیز بدترین نوع نمک، نمک دریا معرفی شده است در صفحه 1621 کتاب مخزن الادویه حکیم عقیلی خراسانی آمده که (بدترین همه ملح مصنوع من ماء بحر) یعنی نمک استخراج شده از آب دریا بدترین نوع نمک است.

وی ادامه داد: ناخالصی موجب کاهش شوری نمک شده و منجر به افزایش مصرف نمک و در نتیجه بیماری قلبی و عروقی می شود.

وی گفت: بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک 5 گرم است (معادل یک قاشق مرباخوری(، در حالی که میزان مصرف نمک در خانوارهای ایرانی 2 تا 3برابر این مقدار است.

وی گفت: با توجه به اینکه 33 درصد بزرگسالان دنیا به فشارخون بالا مبتلا هستند سازمان سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند، با کاهش مصرف نمک به کمتر از 5 گرم در روز (معادل یک قاشق مرباخوری( می توان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی - عروقی را کاهش داد.

 

نظر شما :
captcha