کارشناس کنترل ناقلین گروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی گفت: موضوع روز جهاني بهداشت سال 2014 ميلادي (1393 شمسي) بيماري هاي منتقله از ناقلين مي باشد.
مینو مشایخی گفت: ناقلين موجودات زنده كوچكي مانند حشرات و بند پايان و حلزون هاي آب شيرين ميباشند كه ميتوانند يك بيماري را بين افراد و يا جاهاي مختلف (به صورت مكانيكي يا فيزيولوژيكي) منتقل نمايند.
وی ادامه داد: اين موجودات كوچك مي توانند سلامت ما را در خانه و يا در زمان سفر به خطر بیندازند.
وی گفت: بيماريهاي منتقله به وسيله بندپايان و حلزون هاي آب شيرين از عوامل اصلي بيماري و مرگ و مير در بسياري از كشورهاي گرمسير و نيمه گرمسير و به صورت محدودتر در مناطق معتدل است.
مشایخی افزود: برخي ناقلين مهم و بيماري هايي كه ايجاد مي كنند عبارتند از : پشه خاكي ناقل سالك (ليشمانيوز جلدی) و كالاآزار (ليشمانيوز احشایی)، پشه آنوفل ناقل بیماری مالاريا، پشه آئدس ناقل تب دانگ و تب زرد، كنه ناقل تب خونریزی دهنده كريمه-كنگو و تب راجعه، شپش ناقل طاعون و تب راجعه، مگس ناقل بيماري خواب (تريپانوزوميازیس)، مياز و بيماري هاي انگلي روده اي (انتقال مكانيكي).
وی افزود: برخي از اين موجودات مانند مايت ها (هيره ها) ايجاد آلرژي هاي تنفسي و يا بيماري گال (جرب) كرده و يا مانند شپش، ساس،کک، زنبور و پشه هاي معمولي (كولكس) از طریق گزش و خونخواری از انسان ايجاد مزاحمت و آزار و اذيت ميكنند. مشایخی در ادامه گفت: علاوه بر خسارت هاي ناشي از مرگ زودرس و معلوليت، بيماری هايی نظير مالاريا، تب دانگ، لیشمانيازیس (سالك و كالاآزار)، تب كريمه كنگو، فيلاريازيس، شیستووزوميازیس و تريپانوزوميازیس (بيماري خواب) از موانع مهم توسعه اقتصادي هستند، به طوري كه با هدر رفتن ساعت هاي كاري و هزينه هاي بالاي درمان و كنترل ناقلين بيماري، خسارت هاي اقتصادي زيادي را منجر می شوند.
وی خاطر نشان کرد: امروزه به خصوص با توجه به سهولت جابه جایی و رفت و آمد بین شهرها و قاره ها، گردشگران و مسافران بايد پيش از سفر، به بيماري هاي بومي هر منطقه و ناقلین این بیماری ها توجه داشته و از راه هاي پيشگيري و علائم آنها اطلاع داشته باشد.