به گزارش روابط عمومي دانشكده طب سنتي، دكتر" مهديه السادات افتخار افضلي" در اين باره گفت: همزمان با پايان يافتن فصل زمستان و فرا رسيدن بهار، شاهد بروز تغييرات اساسي در طبيعت و بدن هستيم.
وي اضافه كرد: اين تغييرات نه تنهامحيط اطراف ما را تحت الشعاع خود قرار مي دهد، بلكه بر چگونگي و عملكرد اندام ها و دستگاه هاي دروني بدن نيز تاثير مي گذارد.
اين دستيار طب سنتي در ادامه گفت: فصل بهار از نظر گرما و سرما تقريبا مزاج معتدل دارد و براي اكثر افراد به خصوص سالمندان و افراد با مزاج سرد و خشك مناسب است. وي درباره اينكه دراين فصل چه كارهايي انجام دهيم كه مناسب باشد، گفت: افراد بايد در فصل بهار مقدار غذايشان را نسبت به فصل هاي ديگر كمتر كنند تا مواد زائد و سموم كمتري در بدنشان انباشته شود.
افزود: در اين فصل پوشيدن لباس هاي لطيف با جنس كتان يا پنبه اي بهترين نوع پوشش از ديدگاه طب سنتي است.
دكتر افتخار افضلي درباره علت كاهش مصرف مواد غذايي در وعده هاي صبحانه، ناهار و شام در اين فصل گفت: با شروع فصل بهار و گرم شدن هوا، مواد زائد و انباشته شده درون بدن از حالت انجماد خارج شده و در بدن به جريان مي افتد كه در اين حالت بدن ما در حال برون ريزي مواد زائد است.
وي عنوان كرد: پرخوري و رعايت نكردن رژيم غذايي موجب ضعيف شدن توان ايمني بدن و زمينه ابتلا به بيماري را در فرد نمايان مي سازد و براي برخي افراد عوارضي همچون حساسيت فصلي، بثورات پوستي، خارش، گلو درد و التهاب گلو، سردرد، انواع تب و خون دماغ را به دنبال خواهد داشت.
دكتر مهديه السادات افتخار افضلي با بيان اين مسئله كه با رعايت برخي نكات ساده مي توان تا حدود زيادي از اين عوارض به ويژه در كساني كه سابقه ابتلا به اين مشكلات را دارند پيشگيري كرد، گفت: افراد از خوردن غذاهاي سنگين و پرخوري پرهيز كنند.
وی ادامه داد: باید از مصرف ادويه جات تند مانند فلفل، دارچين، زنجبيل، مصرف غذاهاي چرب و سرخ كردني، مصرف كيك و شيريني و خامه زياد، مصرف تنقلاتي مانند آجيل هاي شور، تخمه، گردو پرهیز کرد.
وی اضافه کرد: همچنین باید از مصرف ميوهاي لطيف كه در بدن به سرعت دچار تغييرات نامطلوب مي شوند از جمله خيار، هندوانه، نوشيدن آب با معده خالي و ناشتا و پس از فعاليت شديد پرهیز کرد.
وی با بیان اینکه پرهيز از جنبش هاي زياد رواني، مثل خشم و اضطراب از دیگر مواردی است که باید در فصل بهار به آن توصیه کرد، گفت: در این فصل از حمام خيلي گرم و طولاني، مصرف نوشيدني هاي گرمي بخش و يا بسيار تري بخش مانند شربت هاي بسيار شيرين كه از انگور يا خرما تهيه شده باشند، شير و دوغ زياد پرهیز کرد و كاهش مصرف گوشت قرمز نیز در این فصل توصیه می شود.
اين دستيار طب سنتي درادامه گفت: غذاهايي مانند، آش، بوراني اسفناج، بوراني شبدر و يونجه، كاهو سكنجبين، سمنو، آش شبدر و قره قروت به عنوان بهترين و سبكترين غذاهاي ايراني كه انرژي و ويتامين زياد و از طرفي خاصيت غذايي كمتري دارند مناسب اين فصل است.
وي همچنين اضافه كرد: مصرف حبوباتي مانند، ماش، نخود فرنگي و جو نيز در اين فصل توصيه مي شود و همچنين نوشدن آب، ماست، ماءالشعيرطبي- شربت هايي مانند شربت زرشك، غوره، نارنج، ليمو، به، عناب، آلو بخارا، تمبر هندي به خصوص در افراد گرم مزاج نيز در فصل بهار بسيار مناسب است.
وي خاطر نشان كرد: مصرف سبزي ها و گياهان دارويي كه در فصل بهار مي رويند، تاثيربسيار زيادي در پاكسازي خون و پيشگيري از ابتلا به انواع بيماري ها دارد.
افتخار افضلي عنوان كرد: بهترين زمان شروع پاكسازي بهار يعني روزهاي پاياني زمستان و روزهاي نخست فروردين ماه است كه آب و هوا بهاري مي شود و اندام هاي هدف در پاكسازي بهار، كبد، كليه ها و رودها هستند.
وي اضافه كرد: براي پاكسازي مي توان از روش هاي سنتي و مرسوم ايجاد لينت مزاج، مانند خوردن آش هاي ملين بهره برد.
اين دستيار طب سنتي تاكيد كرد: در صورت نياز به انجام دادن روش هاي پاكسازي مثل، حجامت- فصد و.... انجام دادن اين اعمال حتمآ بايد زير نظر پزشك متخصص طب سنتي صورت گيرد.