پنج شنبه 22 خرداد 1404
کد : 24923-17933      تاریخ ایجاد : دو شنبه 6 اردیبهشت 1395   تعداد بازدید : 124

توصیه های کارشناس ارشد تغذیه به مادران باردار

سحر فلاحی کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی، امروز در همایش"بارداری سالم، زایمان ایمن" توصیه هایی را در رابطه با تغذیه در دوران بارداری و دیابت دوران بارداری کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، سحر فلاحی توصیه کرد: برای پیشگیری از دیابت بارداری نخستین نکته این است که بانوانی که قصد بارداری دارند قبل از حاملگی در صورتیکه اضافه وزن دارند آن را درمان کنند.

وی با اشاره به اینکه حتی افرادی که دچار اضافه وزن هستند نباید سر خود وزن کم کنند و رژیم بگیرند، افزود: حین بارداری قرار است وزن مادر افزایش یابد بنابراین حتما بایستی قبل از آن وزن کنترل شود، ضمنا خود وزن گیری در دوران حاملگی موجب دیابت می شود بنابراین سه ماهه اول بارداری مادر نیاز به افزایش وزن ندارد و جنین تنها به مواد مغذی احتیاج دارد.

این کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی گفت: نیازهای تغذیه ای مادر حین بارداری نسبت به قبل از آن کاملا متفاوت است و بسته به یک یا چندقلو بودن نیازهای تغذیه ای متفاوت می باشد، بنابراین سه ماهه نخست آهن، اسید فولیک و یکسری ویتامین ها نیاز است اما به انرژی احتیاجی نیست.

وی افزود: در سه ماهه نخست، مادر باید از تمامی مواد مغذی استفاده کند، دوران بارداری از مهمترین دوران زندگی مادر است و وضعیت تغذیه وی می تواند در جنین، آینده نوزاد و کودک تاثیر بسزایی بگذارد.

فلاحی افزود: اگر مادری قبل از بارداری وزن مناسبی ندارد باید طبق برنامه به وزن مناسب برسد تا جنین دچار سوء تغذیه نشود چراکه نوزادانی که با وزن کمتر از 2500 گرم به دنیا می آیند در آینده احتمال اینکه دچار پروزنی و بیماری های غیرواگیر مانند دیابت شوند نسبت به کودکانی که در هنگام تولد وزن طبیعی دارند بیشتر است.

وی یادآور شد: توصیه می شود مادران باردار از همه گروه های غذایی حتما استفاده کنند، گروه های اصلی مواد غذایی عبارتند از؛ نان و غلات، سبزیجات، میوه ها، گوشت ها.

 این کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی گفت: از ماه چهارم به بعد در صورتیکه تغذیه مناسب باشد تنها نیاز به مکمل مولتی ویتامین است و دیگر نیازی به مکمل هایی نظیر کلسیم نیست، اگر مادر قبل و یا حین بارداری دچار کم خونی نباشد همان مکمل مولتی ویتامین نیاز وی را تامین خواهد کرد البته این در صورتی است که مادر برنامه غذایی مناسبی داشته باشد.

فلاحی ادامه داد: دیابتی ها یکسری میوه ها را کمتر باید مصرف کنند از جمله؛ موز، طالبی، خربزه، هندوانه، انبه، انجیز و انگور، همچنین میوه هایی که کمتر قندخون را بالا می برند عبارتند از؛ سیب و گیلاس.

وی یادآور شد: ویتامین D در دوران بارداری بسیار مهم است و بایستی تامین شود، البته سر خود نباید مکمل های کلسیم و ویتامن ها استفاده شوند، همچنین مصرف ماهی دوبار در هفته کافی است و حبوبات باید حتما در برنامه غذایی خانم های باردار گنجانده شود.

این کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: مغز بادام خام کنترل قند خون را به همراه دارد، ضمنا غذاهای چرب و شیرین را هیچ مادری در دوران بارداری نیاز ندارد و بسیاری از دم کرده های گیاهی احتمال سقط را افزایش می دهند بنابراین مادران باید حتما توجه کنند.

فلاحی افزود: مشکلات تهوع صبحگاهی ممکن است وجود داشته باشد که بهتر است مادر بلافاصله از رختخواب بلند نشود، همچنین برای کاهش تهوع غذاهای نفاخ کمتر استفاده شود،  یبوست در خانم های باردار شایع است که باید فعالیت بدنی داشته و از غذاهای سنگین و نفاخ پرهیز کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: سوزش سر دل به دلیل فشاری است که جنین به دستگاه گوارش وارد می کند از این رو مادر باید تعداد دفعات غذا خوردن را زیاد ولی حجم آن را کم کند، بلافاصله بعد از غذا خوردن نیاز دراز کشید و به جای استفاده از قند و شکر از توت خشک و خرما با احتیاط استفاده شود.

نظر شما :
captcha