یک پزشک عمومی:
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دکتر سیدجعفر ترابی افزود: حبوبات و انواع و اقسام مغزها از جمله گردو، بادام، فندق و پسته از منابع خوب آهن هستند.
به گفته وی سبزیجات برگ سبز مانند جعفری، برگ تیره کاهو، برگ چغندر منابع خوب آهن دارد، اسفناج هم آهن دارد اما جذب آن ضعیف است.
وی ادامه داد: انواع خشکبارمانند برگه هلو، آلو، زردآلو، توت خشک، انجیرخشک، خرما، کشمش، میوه های خشک، نان های غنی شده با آهن مخصوصا نان های تافتون، بربری و لواش و زرده تخم مرغ منابع غنی آهن به شمار می رود.
دکتر ترابی رئیس مرکز بهداشت کرمان که در مورد کمبود آهن سخن می گفت، افزود: کم خونی ناشی از فقر آهن دارای نشانه ها و علائمی چون رنگ پریدگی و در مرحله پیشرفته گود شدن ناخن ها است.
وی ادامه داد: بی اشتهایی یکی از علائمی است که هم باعث کم خونی می شود و هم کم خونی را تشدید می کند و هم اینکه کم خونی باعث بی اشتهایی می شود.
این پزشک عمومی گفت: حالت تهوع، خواب رفتن، گزگز کردن، مور مور و سوزن سوزن شدن دست و پا، تنگی نفس، درد و تورم قوزک پا در موارد پیشرفته، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، کاهش قدرت یادگیری، کم شدن حافظه می تواند علائم کم خونی باشد.
وی گفت: زنان در سنین باروری و کودکان شیرخوار و نوجوانان و جوانان گروه هایی هستند که بیشتر در معرض ابتلا به کم خونی قرار دارند.
وی افزود: در سنین مدرسه و رشد نیاز بدن به آهن و هموگلوبین بیشتر می شود به همین خاطر افزایش نیاز بدن به آهن یکی از علل ایجاد کم خونی است.
وی اضافه کرد: مصرف ناکافی موادآهن دار بویژه در دخترانی که در سن رشد قرار دارند باعث فقر آهن در آنها می شود.
دکتر ترابی بیان کرد: همچنین جذب آهن نیاز به یک سری مواد دارد که در راس آن می توان به ویتامین c و سایر ویتامین ها اشاره کرد.
وی گفت: ویتامین c یکی از موادی است که وجود آن در مواد غذایی باعث جذب آهن می شود، ممکن است کمبود مصرف ویتامینc که در مرکبات بسیار دیده می شود باعث کاهش جذب آهن شود.
وی ادامه داد: از دیگر علل کمبود آهن مصرف نان هایی است که در آنها از جوش شیرین استفاده می شود، مصرف جوش شیرین ممنوع است اما ممکن است در نان هایی که به صورت خانگی پخت می شوند و یا در نانوایی های غیر مجاز از این ماده استفاده شود.
وی توصیه کرد: کسانی که بیشتر نیاز به جذب آهن دارند توصیه می کنیم از منابع حیوانی و گوشت ها استفاده کنند زیرا جذب منابع گیاهی آهن به نسبت منابع حیوانی کمتر است.
وی با بیان این موضوع که تشخیص نهایی کم خونی توسط پزشک باید عنوان شود، اظهار داشت: برای درمان کم خونی که بسته به میزان و شدت آن دارد، پزشک معالج تعیین می کند مقدار مصرف آهن روزانه که به صورت مکمل داده می شود چقدر باید باشد.
وی در ادامه گفت: در صورتی که آهن به اندازه کافی استفاده شود رسوب در ارگان های حیاتی نخواهد داشت و عارضه ای ایجاد نمی کند.
وی در مورد نحوه مصرف قرص آهن گفت: به همه مردم توصیه می کنیم قرص آهن را با معده خالی نخورند، اگر هم قرص آهن را مصرف کردند و علائم مختصر گوارشی مثل درد معده و احساس سوزش سر دل پیدا کردند خودسرانه دارو را قطع نکنند این علائم خود به خود بعد از چند روز قطع می شوند و تحمل گوارشی بوجود می آید.
به گفته وی قرص آهن یا شب ها قبل از خواب و یا بعد از غذا مصرف شود.