1- اطفال
-پرهیز از هرچه حرارت(گرمی) و برودت (سردی) بسیار داشته باشد
-مادران در دوران شیردهی از مصرف ترشی ها خودداری کنند
- انار که (مقوی جگر) است، به و گلابی شیرین که (مقوی معده) و سیب (مقوی دل) در دوران کودکی مفید است.
- در این سن برای پاکسازی کلیه و مثانه، تخم خربزه و تخم خیارها نافع است.
2- جوانان
- بايد غذا و تمام تدابیری که برای این سن در نظر گرفته می شود سرد و تر(مرطوب)باشد.
- از خوردن غذاهاي گرم كه توليد صفرا مینمايد مثل سير، پياز و خردل خوداری کنند.
- از گرسنگی بسیار پرهیز نمایند.
- مصرف میوه هایی چون انار، به، سيب، آلو و شفتالو و مانند آن در این دوران توصیه می شود.
3- افراد پیر
- غذای این افراد باید کم حجم و مغذی باشد.
-غذاي پیران بايد سريعالهضم و سريعالانحدار مثل زرده تخم عسلی، آب گوشت، نان خوب پخته با نمک مناسب باشد تا زود هضم شود و گوشت گوسفند جوان، جوجه، كبك، شير و مانند اينها باشد.
- از سبزي ها كاهو با ادویهجات گرم كه مصلح آن است و برگ چغندر، كرفس و تره ميل نمايند.
- از ميوهها انجير تازه و خشك، انگور، مويز با مغز گردو و بادام مفید است.
- از هر چه مولّد بلغم و سودا است اجتناب نمايند.
- از چیزهای ترش بویژه سركه و ترشی ها اجتناب نمايند.
- آشاميدن شير، برای افراد مسن مفيد است به شرط آنکه بعد از خوردن شير در ناحيه كبد و شكم احساس کشیدگی و خارش نکنند و شير به خوبي از معده بگذرد و در صورت بروز این مشکلات از مصرف آن پرهیز کنند.
شير حرارت دیده برای این افراد بهتر از شير خام است و بهترين روش پخت آن: سه چهارم شير را با يك چهارم آب مخلوط كرده و با شعله ملایم حرارت دهید تا آب اضافه شده بخار شود، سپس مقداري نبات و يا عسل اضافه و میل کنند.
اگر در زمان جوشاندن شیر، قطعهای زنجبيل نیز برای کم کردن نفخ شیر، در آن بيندازند بهتر است.
- شب گرسنه خوابيدن و چيزي نخوردن برای افراد مسن ضرر دارد زیرا موجب ضعف قوت آنها می شود.
- مصرف انجیر تازه و یا انجیر خشک که در آب خیسانده شده باشد برای افراد سالمندی که مبتلا به یبوست هستند، مفید است.
دکتر هاله تاج الدینی - متخصص طب سنتی